Infrastructuur en Veiligheid

Reportage

Kletsnatte fietsdemonstratie voor brug over het IJ: ‘Mijn bloed kookt’

Zo’n tachtig mensen fietsten zaterdagmiddag mee met de fietsdemonstratie van het Buikslotermeerplein naar de Stopera om een petitie te overhandigenaan wethouder Melanie van de Horst  de leuze was ; ‘Wat willen wij? Een brug over het IJ!’

Raounak Khaddari
Zo’n vijftig mensen demonstreerden zaterdag voor een brug over het IJ. ‘De Noord/Zuidlijn ­verlengen kan wel, maar een fatsoenlijke brug niet? Mijn bloed kookt.’ Beeld Jean-Pierre Jans
Zo’n vijftig mensen demonstreerden zaterdag voor een brug over het IJ. ‘De Noord/Zuidlijn ­verlengen kan wel, maar een fatsoenlijke brug niet? Mijn bloed kookt.’BEELD JEAN-PIERRE JANS

Nee, het is geen lotgenotengroep voor mensen met regenpakken of een demonstratie voor meer fietsen in de regen: de circa vijftig mensen die zich zaterdagmiddag hebben verzameld voor het Stadsloket op het Buikslotermeerplein willen een fietsbrug over het IJ.

“Het is schandelijk dat die er nog niet is,” zegt Harm van Meurs (65), die al 25 jaar in Noord woont. “Erg triest. Het stadsbestuur heeft niet het beste voor met de bewoners van Noord. Dat is geen gevoel, dat is zo. De Noord/Zuidlijn verlengen naar Schiphol kan wel, maar een fatsoenlijke brug voor een stadsdeel waar meer dan honderdduizend mensen wonen, kan niet. Mijn bloed kookt.”

Geen cent

Het Fietsmuseum en de Fietsersbond Amsterdam organiseren daarom deze zaterdagmiddag een fietsdemonstratie. De twee partijen willen een betere bereikbaarheid van Noord en de uitvoering van de ‘Sprong over het IJ’, zoals een mogelijke nieuwe verbinding tussen Noord en de rest van de stad vaak genoemd wordt.

Al in februari vorig jaar nam de gemeenteraad het besluit aan om twee bruggen naar Noord aan te leggen, plus een voetgangerspassage achter Centraal Station, maar tot op heden is er ‘nog geen cent gereserveerd’ om de plannen uit te voeren, aldus medeorganisator van de fietsdemonstratie Myriam Corzilius (62).

De demonstranten fietsen vanaf het stadsloket in Noord naar de Stopera, waar ze een petitie overhandigen aan wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en vervoer). Corzilius (62) rekende op een paar honderd mensen, maar is alsnog trots op de opkomst.

Duurzamer

“Het is vreselijk weer. Dat kun je verwachten in januari. In april hadden we meer kans gehad op goed weer, maar dan zijn we te laat. De presentatie van de Voorjaarsnota is eerder dit jaar en we willen daar invloed op uitoefenen met deze demonstratie. We moeten ook niet vergeten, met het oog op de toekomst, dat fietsbruggen veel duurzamer zijn dan de pont.”

Ook Jolmer Siersma (23) fietst mee. Hij vindt de situatie niet meer houdbaar. “Noord wordt groter en drukker en dat merk ik ook op de pont. Die staat steeds vaker helemaal vol. Ik heb geen auto, ik ben afhankelijk van de pont.”

Geld voor iets anders gebruikt

Op dit moment maken dagelijks zo’n 70.000 mensen gebruik van de ponten over het IJ. De verwachting is dat dit in 2030 met 70 procent toegenomen is, tot zo’n 120.000 dagelijkse gebruikers.

De plannen voor een brug zijn er overigens al tijden. Politiek gezien was een nieuwe oeververbinding sinds februari 2022 nog nooit zo dichtbij, maar in oktober werd duidelijk dat de stad de gereserveerde 135 miljoen euro voor de bruggen over het IJ heeft gebruikt voor andere doelen om de begroting rond te krijgen.

Corzilius hoopt dat het college dat in de voorjaarsnota recht zal zetten en ‘echt’ gaat doen wat het meermaals heeft beloofd en met geld over de brug komt. “Ik ben 62, ik hoop dat ik het nog ga meemaken.”

 

Infrastructuur

Download
Amsterdam Meerjarenplan Fiets 2017-2022
mjpfiets-infographic-online.png
Portable Network Grafik formaat 885.7 KB

Uitdagingen

- Amsterdam Autouw- 30 km - gedeelde openbare ruimte fiets-auto is dat een verbetering?

- Drukte aanpak op het Fietspad. - Meer fietsers= krapte op de fietspaden

-Verschillende tempo van de fietsers. elektrische fietsen, meer cargobikes van bedrijven die zijn duurzaam en noodzakelijk voor de leefbaarheid in de stad.

Maar dat levert extra --veilighieds risico's op op de fietspaden daarom zijn er uitdagingen voor de gewenste breedte van fietspaden

-Het streven is om te blijven stimuleren dat iedereen fiets en veilig kan blijven fietsen

-  de regulering fietsparkeren -(deelfietsen pilots) blijft aandacht vragen.

 

Meerjarenplan Fiets 2017-2022

Het nieuwe Meerjarenplan Fiets is er voor fietsers én een gezonde en bereikbare stad. De 53 maatregelen richten zich op 3 pijlers: comfortabel doorfietsen, gemakkelijk fietsparkeren en ander fietsgedrag.

Wat gaan we doen?

De grootste investering wordt gedaan in het verbeteren van bestaande fietsroutes, de aanleg van nieuwe routes en het beter verbinden van de verschillende delen van de stad.

Ook het aantal  fietsparkeerplekken op stations wordt flink uitgebreid en er komen meer parkeerplekken in de drukste gebieden van de stad.

Daarnaast is er veel aandacht voor het nieuwe fietsen.  Onder deze noemer vallen alle maatregelen die we inzetten om meer mensen op de fiets te krijgen én het gedrag van fietsers te veranderen.  Dat laatste is hard nodig. De drukte in de stad vraagt om beter benutten en delen van de ruimte. De tijd dat je als fietser overal kon parkeren én, op eigen tempo, de stad doorfietste is voorbij. En dat vraagt ook iets van fietsers zelf.

Succesvolle fietsstraat Haarlemmerdijk, dreigt aan eigen fietssucces ten onder te gaan (Een nieuwe inrichting van de straat wordt voor bereid )

Spitse Fietsdemo op Carfree Day 22 september 2017   Georganiseerd door "Schone Lucht en Ruimte, Amsterdamfietsmuseum,  Geef Fietspad terug