Fietscultuur tocht door  Amsterdam.                              Een wereld fietsstad word je niet zomaar!

Wat maakt Amsterdam tot een succesvolle fietsstad en wat zijn de huidige uitdagingen in 2022 

Een fietsstad word je niet zomaar. Een fietstocht voor iedereen die al fietsend door de stad meer wil weten over het ontstaan van de unieke fietscultuur van Amsterdam . 

Ervaar al fietsend met een fiets entrepreneur de vele  aspecten van de  Amsterdamse fietscultuur,

Tijdens de fietstocht komt aan bod

 

Fietsgeschiedenis een historistische blik op het ontstaan van de fietscultuur. Met o.a Koning Willen 2 die in 1898  een van eerste fietsers in Nederland was.  passeer de Fietsschool van de gebroeders Vrolijk uit 1902 . Er vaar het succes van de fiets vanaf 1920-1950 , en de neergang na WOII( iedereen een auto)  Het succes van de fietsersbond met de hernieuwde fietsstrijd van 1968-1976 voor meer en goede  fietsinfrastructuur  , de start de meerjarenplannen fiets in1976 van de Gemeente Amsterdam .de witfietsen,  de aanleg van 200 km fietspaden en fietsroutes ,  het 10 jarig conflict over  fietsen  onder het Rijkmuseum , ,fiets door bijzondere fietsstraten met gras of vol studenten, langs het meest succesvolle fietsmerk van Amsterdam, bijzondere fietsroutes, hoofdnet fiets, bakfietsen,e- bikes fietslessen voor kinderen en nieuwe Nederlanders enz enz.  Amsterdamse fietser bewegen zal zwermen vogels door elkaar, en als ook jij  de smaak te pakken hebt. fiets je  fluitend op de fiets door het mooiste fietsstad ter wereld. 

 

 

FIETS MEE IN DE EERSTE AMSTERDAMSE FIETSVIERDAAGSE 

Datum: woensdag16 t/m zaterdag 19 augustus 2023

 

 

Door heel Nederland worden fietsvierdaagse gefietst. In 2023 wordt voor de eerste keer de fietsvierdaagse in Amsterdam georganiseerd

De eerste Amsterdamse Fietsvierdaagse wordt georganiseerd door de Stichting Fietscultuur Nederland.

 

Fiets gezellig mee door onze wereld fietsstad Amsterdam ,afstanden 20-30 of 40 km en onderweg komen we een aantal bijzondere stops met versnaperingen tegen.

 

Inschrijving vanaf 01-01-2023 

inschrijving ; Amsterdamfietsmuseum@gmail.com

Kosten :vier dagen 16,00 Euro of 4,50 Euro per dag.

 

Hiervoor ontvangt u de routes en fiets u langs een aantal bijzondere stops met versnaperingen.

 

 

Fiets mee door bekend en onbekend Amsterdam.

De recreatieve routes gaan door het centrum en buiten de ring , langs de Amstel, door landelijk en nieuw Noord en tenslotte naar Weesp*(*alleen bij 40 KM)  

 

Tentoonstellingen

Evenementen

Politiek

3 petities aangeboden

Ook zijn op 16 maart door voor- en tegenstanders van Sprong over het IJ drie petities aangeboden aan de wethouders Litjens en Van der Burg. Deze petities gingen vooral in op de bruggen over het IJ. De partijen die pleiten voor een brug (een bewonersinitiatief en Milieudefensie) zijn blij met de plannen, maar wat hen betreft kan het nog sneller. Het bewonersinitiatief dat pleit tegen een brug over het IJ ziet liever alleen maar tunnels. De wethouders spraken kort met alle partijen en bedankten ook hen voor hun grote betrokkenheid en input.

Inmiddels is het voorkeur besluit genomen door de Gemmenet Amsterdam tot ontwikkeling van tenminste 1 fietsbrug en een aantal extra flinke infrastructuur

aanpassingen, waarvan een aantal aanpassingen zijn overgenomen uit onze zienswijze.