Stichting Fietscultuur Nederland

Fietsverhalen

Opinie Parool 30 januari 2023

Opinie: ‘De fietsflat past veel beter bij de oerfiets dan de nieuwe fietsenstalling’

De nieuwe fietsenstalling bij CS is een parkeergarage voor fietsen, aldus Reinder Rustema. Nee, dan de fietsflat. Die moet een monumentenstatus krijgen, vindt hij. ‘De oneindige rijen in de zon glimmende fietssturen zijn ontroerend.’

Reinder Rustema
NS-directeur Wouter Koolmees en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (midden) tijdens de opening van de nieuwe fietsenstalling onder CS. Beeld Eva Plevier
NS-directeur Wouter Koolmees en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen (midden) tijdens de opening van de nieuwe fietsenstalling onder CS.BEELD EVA PLEVIER

Je fiets stallen in de nieuwe fietsenstalling bij CS kost behoorlijk wat meer tijd dan stallen in de fietsflat. Vooral nu er in die laatste meer ruimte komt omdat mensen de nieuwe gebruiken. Op de hellingbanen naar beneden loop je altijd het risico te worden vertraagd door fietsers die blijven stilstaan omdat ze niet durven lopen met de fiets in de hand.

De esthetiek van de stalling is ook nog eens geleend uit de autowereld. Dat past goed bij de fietsers met een snelle e-bike die hun nieuwe, dure heilige koe willen beschermen tegen aanrakingen door anderen. Alle snelheidswinst die ze op straat hebben geboekt, kunnen ze hier weer inleveren, want de fietsers met een fiets-op-eigen-kracht hebben intussen al een zitplek in de trein. Ga maar staan.

Het geniale ontwerp van de fietsflat past daarentegen perfect bij de oerfiets. Compact, praktisch, degelijk, beetje roestend, maar het werkt altijd. Het lelijke hotel erachter wordt er alleen maar mooier door. Daarom stel ik voor de fietsflat tot gemeentelijk monument te maken. Ik heb al een petitie gestart.

Het was ooit een tijdelijke constructie, maar dat was de Eiffeltoren in Parijs ook, voor de Wereldtentoonstelling van 1889. Toeristen zien de schoonheid van de fietsflat al vanaf de eerste dag, dat kunnen we van ze leren. De oneindige rijen in de zon glimmende fietssturen zijn ontroerend en een ‘fotomoment’. De ondergrondse fietsenstalling is op de foto een parkeergarage voor fietsers. Niet iconisch.

Reinder Rustema, Amsterdam

 

FIETSVERHALEN

 

1987 Fietsles met Nina: Op een ochtend word ik gebeld door mijn pianostemmer met de vraag of er die middag een paar uurtjes iemand op mijn Bechstein (vleugel, heb ik te leen) kan komen repeteren, het gaat om een bekende artiest die ze in het hotel met een Yamaha pianootje hadden afgescheept en daar weigert ze op te spelen.. ze hebben hem gebeld met de vraag  of hij per direct ergens een Bechstein vleugel weet te staan,  hij heeft toevallig vorige week de mijne gestemd dus... of ik verder niemand iets wil vertellen van deze afspraak... Komt daar dus twee uur later samen met de impresario en pianostemmer de enige echte Nina Simone mijn binnenplaats op gelopen, ze vindt mijn vleugel gelukkig goed genoeg... ik trek mij, nadat impresario (annex boyfriend) en Pianostemmer weer weg zijn, braaf  terug en probeer mijn huisgenoten op afstand te houden... ... want iedereen is opeens in de tuin, die uitzicht biedt op de huiskamer met  Nina Simone aan de vleugel ..al na 10 minuten wordt het stil.... ik ga naar binnen om te vragen of er een probleem is ..Nina. loopt rond en stopt voor het raam .in de tuin wordt direct luid geapplaudisseerd ... N0, absolute ,no pictures ,verder heeft  ze geen last van. die hippies... nice piano, maar ze heeft ook geen zin in repeteren..... ze moet toch al dertig jaar.. dezelfde nummers spelen ...en heb ik misschien  iets te drinken in huis ?.... hoeveel hippies wonen hier, bij binnenkomst heeft ze bijna haar nek gebroken over al die aftandse  bicycles......    Nee, ze heeft zelf geen fiets , wel altijd al willen leren fietsen, sinds ze in Nederland woont..   of ik haar misschien wil leren fietsen, want Holland is geweldig met al die bicycles... ... So...dus hijsen mijn buurman en ik, Nina op een oma fiets ..en laveren we gedrieën zigzaggend over de binnenplaats ,terwijl we proberen Nina in balans te houden, ze valt onmiddellijk om zodra we haar los laten..., ze kan er gelukkig wel om lachen. Fietsles missie toch afgebroken, voordat ze te hard valt..., I still need my fingers tonight.. ..dus  bel ik de boyfriend, die haar met een of ander klein pruts autootje komt ophalen .. .Ze gaat toch een stuk vrolijker weg dan ze gekomen is... En die  avond heeft ze in Paradiso inderdaad ook maar drie nummertjes gespeeld en is daarna min of meer dronken van het toneel gedonderd... .. het publiek  wilde hun geld terug..heerlijk mens.. maar helaas.. gebroken talent.